تهدید نظامی امریکا علیه سوریه، چرا؟
به نظر می رسد امریکا با تهدید نظامی علیه سوریه این پیام را به دمشق ارسال می کند که پیشروی های خود را در ادلب متوقف کند.
دولت آمریکا که پیش از این در آوریل 2017 به بهانه استفاده دولت بشار اسد از سلاح شیمیایی در خان شیخون در استان ادلب، پایگاه هوایی الشعیرات را هدف حملات موشکی قرار داده بود بار دیگر در طول هفته گذشته چند بار دمشق را به استفاده از سلاح شمیایی متهم کرده است. یک مقام ارشد امریکایی نیز در پی این ادعاها هشدار داده است که امریکا حق حمله نظامی به سوریه را برای خود حفظ می کند.
ظاهرا هر گاه دولت دمشق در صحنه میدانی به پیروزی های چشمگیری دست می یابد امریکا برای متوقف کردن پیشروی ها به سوی مرز ها و گسترش حاکمیت دولت دمشق به سراسر خاک سوریه دست بکار می شود.
آوریل گذشته بود که ناوشکن های امریکایی مستقر در شرق دریای مدیترانه با فرمان دونالد ترامپ دهها موشک به پایگاه هوایی الشعیرات در استان حمص شلیک کردند. این حمله زمانی آغاز شد که ارتش سوریه برای گرفتن ادلب و رقه دست به کار شده بود و در واقع امریکا با این حملات این پیام را به دمشق داد که به نقاط مرزی حرکت نکند. پس از این حملات بود که گروه تروریستی داعش تقویت شد و بار دیگر به تدمر حمله کرد. ترامپ پس از حمله به الشعیرات در مصاحبه با روزنامه وال استریت ژورنال تاکید کرد واشنگتن بر کنار رفتن بشار اسد رئیس جمهور سوریه از قدرت اصرار ندارد، صلح در سوریه در سایه باقی ماندن او در قدرت، غیرممکن نیست. هر چند که تصور چنین چیزی دشوار است و سرآغاز خوبی نخواهد بود اما من از کلمه غیرممکن استفاده نخواهم کرد.
و حالا درست پس از پیشروی ارتش سوریه به سوی ادلب ونقاط مرزی با ترکیه، بار دیگر امریکا مدعی استفاده ارتش سوریه از سلام شیمیایی می شود و دمشق را به حمله نظامی تهدید می کند. از سوی دیگر، «هیدر نائورت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است: ایالات متحده به شدت نگران گزارشهایی است مبنی بر این که حکومت سوریه برای به وحشت انداختن مردم بیگناه بار دیگر در غوطه شرقی، در نزدیکی دمشق، از سلاح شیمیایی استفاده کرده است.
از سویی هم زمان با پیشروی ارتش سوریه به سوی ادلب، ترکیه نیز با پیش دستی نیروهای خود را وارد عفرین می کند چرا که قطعا پس از پیروزی ارتش سوریه در ادلب نوبت به تحت کنترل درآوردن عفرین و دیگر نقاط مرزی سوریه با ترکیه خواهد بود.
در چنین شرایطی به نظر می رسد امریکا و متحدانش با تمرکز بر نوار مرزی این پیام را به دمشق ارسال می کنند که در مرکز بماند تا از اتصال زنجیره مقاومت جلوگیری نمایند. در این مسیر رژیم صهیونیستی نیز درجنوب فعال شده است و روز جمعه گزارش هایی منتشر شد که این رژیم اکنون از داعش دور شده و به ارتش آزاد سوریه نزدیک می شود که این می تواند به معنی تلاش برای تشکیل منطقه حائل در جنوب سوریه با کمک ارتش آزاد و دیگر گروههای تروریستی و این رژیم در جنوب سوریه باشد.
بر این اساس می توان ارزیابی کرد هر چند امریکا به سخت بودن برکناری بشار اسد اذعان دارد اما مایل نیست حوزه قدرت او به سراسر خاک سوریه تعمیم داده شود و مایل است همچنان برای خود حوزه نفوذی در خاک سوریه تعریف نماید. چنانچه دیوید پترائوس رئیس سابق سیا در میزگردی که موسسه مطالعات امنیت ملی رژیم صهیونیستی برگزار کرده بود گفت که اگر مریکا از سوریه خارج شود نفوذش را از دست می دهد.
----------------------------------------
رضا محمدمراد